A halottak már nem tanulnak

A halottak már nem tanulnak

A vírus támadja az egyént, az egyéni gondolkodásmódot, támadja a testet, a tűdőt, szerveinket, támadja a kapcsolatainkat – szeretteinkkel sem találkozhatunk –, hatalmas gazdasági károkat okozva támadja a teljes szociális rendszert.

Akik ma a vírus valós hatásmechanizmusát nem képesek felfogni, tovább fokozzák a kárt. Döntéseikkel tovább erősítik a vírus negatív hatásait, pusztításának szabadabb utat biztosítanak. Teszik ezt akár tévedésektől vezérelve tudatlanul, vagy jövőjüket féltve önző érdekből.

Nem értik meg, hogy a vírust mi, – beleértve őket is – hoztuk létre. A vírus a mi viselkedésünk terméke. A vírus mi vagyunk. Gondolkodásunkban, szokásainkban, testünkben, viselkedésünkben, kapcsolatainkban, kulturális és társadalmi rendszereinkben kell feltárnunk, majd túllépnünk minden olyan elemen, ami a vírust létrehozta, és most táplálja, élteti.

Nem állítom, hogy a föld összes lakója egyformán oka a vírus megjelenésének. Csak azt, hogy sokkal többen cselekszenek jelenleg úgy, mintha semmi közük nem lenne a vírus megjelenéséhez. A vírust egy rajtuk kívül álló ellenségnek, a kialakult helyzetet pedig egy őrületnek tartják.

Amíg nem változtatunk magatartásunkon és döntési mechanizmusainkon a vírus-jelenség pusztít, majd visszatér. A pusztítás eszközének formája lehet a világháború, az atombomba, de lehet egy mikroszkopikus méretű organizmus is. Ez csak a forma, a pusztító hatásmechanizmus hasonló. A háború harcoló felei is azt gondolják a másikat pusztítják éppen, pedig mindkét fél (el)pusztul a harcban.

Nem elegendő a vírust elfojtani. A vírust meg is kell érteni. Mindnyájunknak önvizsgálatot kell most tartani, főleg azoknak, akik döntéseket hozhatnak, akik mozgathatnak kisebb-nagyobb rendszereket, akiktől emberek egzisztenciálisan függenek. Nem ragaszkodhatunk az eddigi „bevált” mechanizmusainkhoz. Ha semmin nem változtatunk, foggal-körömmel ragaszkodunk a tegnapi sémáinkhoz, az olyan, mintha a vírusról nem vennénk tudomást.

Türkmenisztánban március 31-én betiltották a koronavírus szót.

A koronavírust az önző félelmek, a tiltások, az ostoba gondolatok nem érdeklik. A koronavírus csak a szappantól fél.

Amerika retteg. Több millió amerikai is meghalhat. Ecuadorban az utcán temetetlen halottak hevernek. A hatvan milliós Olaszország adatai bőven lehagyták a milliárdos Kínáét. A britek egy hétig nem védekeztek, mondván, hadd fertőződjön át a populáció. Ma már lehet, hogy napi 700 halottal fizetnek ezért a döntésért. Európa és Amerika, a gazdag „nyugat” olyan pofont kapott magától, amit sok éven át fog kiheverni. Remélem, hogy tanul majd az elkövetett hibás magatartásából.

A halottak már nem tudnak tanulni. Tanulni csak a földi létben élve lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük