Tímea és Tamás drámacsoportja

Interjú: március 18-19.

Pszichodráma csoport indul Budapesten az Oktogonnál áprilisban

Vezetők: Hunfalvy Tímea és Márkus Tamás

A pszichodráma módszerét Jacob L. Moreno, bukaresti születésű amerikai pszichiáter, orvos dolgozta ki mintegy száz évvel ezelőtt, aki a pszichoterápia erejét a csoport kínálta lehetőségekben találta meg. Azóta is több tízezer dramatista eredményesen használja a módszert és fejleszti évről évre.


Mi, Tímea és Tamás, Dr. Daubner Bélától tanultuk, Béla Dr. Max G. Clayton, világhírű ausztrál dramatistától, Clayton pedig Moreno tanítvány volt.A közösségben hatalmas erő rejlik. A pszichodráma színpadán átélt közös élmények, a sorsközösségek felfedezése olyan erőforrásokat jelentenek mindnyájunk számára, amiből táplálkozva az egyéni sorsunkat újra tudjuk értelmezni és életszemléletünket, döntéseinket a boldogulás irányába tudjuk módosítani.


"Az emberben ott van a képesség, hogy meghaladja önmagát. A dráma nyelvén ez maga a spontaneitás.”

Mi most egy ilyen közös élményre hívunk Téged! A pszichodrámacsoportunk 120 órát tölt majd együtt, 2023 áprilisától havi egy szombati napon találkozunk (reggel 10-től este 6-ig két negyedórás-, és egy egyórás ebédszünettel). Nyári szünetet tartunk júliusban és augusztusban. Egy alkalom díja: 22.500 Ft.

Az első alkalmat egy interjú előzi meg, ahol találkozhatsz velünk, csoportvezetőkkel. Az első interjút 2023. március 18. és 19-én tartjuk. A foglalkozások, és az első interjú helye Budapest központjában az Oktogontól egy percre található (1066 Budapest, Teréz krt. 10. https://soulstage.hu).

Az első három alkalom alatt megismerkedünk egymással, megismerkedhetsz a csoporthangulattal, a pszichodráma alapgondolataival a gyakorlatban. Ezután a csoport zárttá válik, a tagok elköteleződnek a közös munka mellett.

Hunfalvy Tímea

Hunfalvy Tímea vagyok, pszichológus, integratív terapeuta. Mielőtt megtaláltam ezt a hivatásomat, mérnök-közgazdászként kerestem, és nem találtam a helyemet a versenyszférában.

Mára felnőtt gyermekeim hozták a felismerést, majd a változást az életembe: emberekkel, és nem számokkal adatokkal szeretnék dolgozni.Jelenleg magánrendelésemen gyerekekkel és kamaszokkal, valamint szüleikkel, foglalkozom, és felnőtteknek segítek nehéz élethelyzeteiket feldolgozni, kísérem őket önismereti útjukon.

1996-ban vettem rész először önismereti csoportban. Dr. Várkonyi Zsuzsa csoportjában tapasztaltam meg, hogy számomra hatékonyabb a csoportos forma, mint az egyéni terápia. Rövid idő alatt addigi életem legfélelmetesebb szellemét sikerült akkor palackba zárnom, ma már mondhatom, végérvényesen. Több mint ezer óra önismereti csoportmunka áll mögöttem. Már a pszichológiai tanulmányaim legelején keresni kezdtem a csoportozásnak azt a formáját, amiben “összeérhet" bennem a pszichológus a mérnökkel és a közgazdásszal, és mindennel, ami én vagyok. A pszichodráma színpada adta meg ezt a teret.

A pszichodrámával 2015-ben találkoztam először. Dr. Daubner Béla önismereti csoportjában a 250 órás csoportfolyamat végére teljes elkötelezettje lettem a módszernek. Az ő szárnyai alatt, az önismereti csoport folytatásaként kezdem el tanulni és gyakorolni a dráma rendezést, ami azóta is tart, több mint 600 órával a hátam mögött.

A teljesség igénye nélkül Dr. Várkonyi Zsuzsa, Dr. Daubner Béla, Daubner Eszter és Goda Gyula hatottak rám legerőteljesebben személyükkel, tudásukkal, továbbá rajtuk keresztül Dr. G. Max Clayton szellemisége formáltak azzá drámavezetővé, akivé váltam.

Márkus Tamás

Márkus Tamás pszichodráma asszisztens, integrál tanácsadó vagyok. Korábban a filmgyártásban dolgoztam mintegy 25 játékfilmben és 450-nél több szinkron munka hangmérnökeként. 20 éve foglalkozom önismerettel. Eközben találkoztam az integrál elmélettel és pszichológiával, amely filozófia alapvetően kihatott életszemléletemre.

Az első önismereti lépéseket Pecsenka Nóra bodywork csoportjában tettem meg. A másfél éves csoportmunka után több mint 6 évet tanultam és gyakoroltam a pszichodráma módszerét, elsősorban Dr. Daubner Béla tanításait és kiképzői vezetését követve. 2019-ben asszisztensi vizsgát tettem, jelenleg pszichodráma vezető képzésben veszek részt.

A filmes hangmérnöki munka a hang dramaturgiájáról szólt, a pszichodráma színpadán a valós élet játékos, sokszor terápiás értékű dramatizált jelenét élem meg, és több száz óra tanulás után most már vezetem is.

Hamarosan találkozunk...